Nyheter, tanker og idéer

Gledene ved byen

10.07.2007 — ,

Byrådsleder Erling Lae har skrevet om sitt forhold til Oslo. Han skriver blant annet om det inntrykket han hadde tidligere om at Oslo ikke var det beste stedet å bo, og at landsbygda var idealet. Han har nå kommet på bedre tanker, og trives best i byen. Jeg selv kommer fra landsbygda, og har vært gjennom en lang prosess i mitt forhold til Oslo.

Oppvekst som odelsgut

Da jeg var ung var min holdning at det var bortimot barnemishandling å la barna vokse opp i Oslo. Enten ble man narkoman, eller så var man en bortskjemt drittunge fra en villa i “Åsen”. Oslo var omtrent eneste stedet jeg ikke kunne tenkt meg å studere, det var en utrygg og utrivelig by.

Riktignok var jeg gjerne en uke i Oslo hver sommer, men de eneste stedene jeg kjente var Bogstadveien og Karl Johansgate, altså ikke de stedene folk bodde. En trikketur til Sinsen var en fryktinngytende safari…

Modning

Så dro jeg i militæret, og etter hvert begynte jeg å studere. Der møtte jeg folk fra Oslo, og skjønte at det var vanlige folk som vokste opp der. Samtidig kom historiene om hvordan Inntrykket av Oslo begynte å få flere nyanser, og gradvis skjønte jeg at Oslo kunne være et fint sted å bo, i alle fall som single og barnløs.

Etter studier, 3.5 år i Trondheim, og 1 år i Leeds, flyttet jeg til Tønsberg. Det betydde stadige turer til Oslo, og etter vel to år der bestemte jeg meg for at jeg ville til Oslo. Der hadde jeg mange venner og bekjente, der skjedde det noe hele tiden, og der var de spennende jobbene.

Bybeboer

I 1997 flyttet jeg til Oslo, til min egen leilighet i Sørligata på Tøyen. Gradvis ble jeg mer og mer kjent i byen. Jeg oppdaget de flotte stedene i byen man ikke ser fra hovedveiene eller T-banen: Akerselva, Rodeløkka (hvor jeg bor nå), Østensjøvannet, Marka, Sofienbergparken, St. Hanshaugen, Hovedøya, Vår Frelsers Gravlund, Kampen, utallige bakgårder, Nordre Skøyen Hovedgård, utsikten ved Ola Narr, Botanisk Hage. Jeg begynte å spille i korps, og ble kjent med mennesker fra hele byen, i tillegg til innvandrere og andre innflyttere til byen. Jeg oppdaget fordelene med å bo i blokk, ikke bare fordelene med å bo i enebolig.

Jeg har trives bedre og bedre her, og har mistet alle betenkligheter med å la mine barn vokse opp i denne byen.

Comments Off on Gledene ved byen

Comments are closed.