Nyheter, tanker og idéer

Kjære Jo Nesbø

26.11.2005 — ,

Din neste bok ønsker jeg å kunne lese gratis på internett. Ja, jeg vil at du skal legge ut hele bokens innhold på et alminnelig format (HTML/TXT) slik at hvem som helst kan laste ned og lese boken din uten å betale deg en krone i vederlag.

Hvorfor deg, Jo Nesbø? Fordi vi trenger noen smarte forfattere som innser at det er bedre å gå den veien enn å forbli i fortidens forretningsmodell. Jeg tror at om du ikke var rik før, så vil du i alle fall bli det om du er villig til å tenke nytt. Grunnen til at jeg spør akkurat deg er for det første at jeg er en stor fan av bøkene dine, dernest at du har en økonomisk trygghet som gjør at du ikke trenger å være redd for en eventuell feilvurdering fra min side.

Nei, det er ikke galskap å publisere bøker gratis på internett. Idéen har jeg hentet fra Cory Doctorow (medforfatter til den kjente bloggen Boing-boing. I tillegg til å være en forkjemper for borgernes rettigheter i en digital tidsalder, så er han også en anerkjent Science Fiction-forfatter. Han publiserer bøkene sine på internett samme dag som bøkene kommer i bokhandelen. Og han selger så mange papirbøker at han er på femte opplaget av den første boken: Down and out in the magic kinkdom. Versjonen på internett er lisensiert under lisensen “Creative Commons Attribution Non-commercial Non-derivative” samt Creative Commons Developing Nations License. Det betyr at du kan lese boken når, hvor og hvordan du vil, og du kan viderepublisere boken så lenge du oppgir opphavsmannen. Du kan ikke tjene penger på eventuell viderepublisering, og du kan ikke lage “varianter” av boken. Alt dette så sant du ikke bor blant verdens fattigste land, hvor du kan gjøre absolutt hva du vil, unntatt å eksportere resultatet til rike land.

Om ikke annet, så les hans innledning til hans siste bok om hvorfor han gjør som han gjør. Hans egen begrunnelse er i alle fall at han gjør det hovedsakelig for å tjene penger…

Comments Off on Kjære Jo Nesbø

Comments are closed.