Nyheter, tanker og idéer

Foredrag med Cory Doctorow

10.05.2005 — ,

Cory Doctorow er en velkjent bidragsytelser i debatten rundt opphavsrett og DRM (digitale restriksjonsmekanismer). Mest kjent er han for et foredrag han holdt for Microsoft Research i fjor sommer. (OPPDATERING: Her er video av Corys presentasjon for Microsoft.)
Jorunn Danielsen Newth har allerede skrevet sitt referat, som oppsummerer noen av de poengene Cory kom med. Hovedbudskapet er at DRM rett og slett ikke virker. Ikke klarer det å stoppe kopiering av opphavsrettslig materiale, og ikke bidrar det til økt kreativitet og produksjon av musikk, litteratur og andre åndsverk. Det eneste DRM fungerer til er å opprettholde forretningmodeller slik de er i dag.

Som musiker (i Østensjø Janitsjar) kjenner jeg godt til John Philip Sousa. Han er mest kjent for sine marsjer, deriblant Liberty Bell, som er kjenningsmelodien Monty Python Flying Circus. Han tjente gode penger på sine komposisjoner, og det var på den måten man tjente penger i musikkbransjen på den tiden.

Litt mindre kjent er han for sin kamp mot pianorullen, som gjorde det mulig å mangfoldiggjøre en fremførelse av et verk, og ikke bare komposisjonen (notene/partituret) som før. Han mente at musikkbransjen, inkludert ham selv, ville bli ruinert, og at folk ville miste evnen til å synge. I kjølvannet av pianorullen (og fonografen og grammofonen) vokste det selvfølgelig fram en ny musikkbransje, hvor det var de som fremførte musikken som ble stjerner og tjente gode penger.

Så kom båndspillere (og kassettspillere) og radio, som i følge musikkbransjen kom til å ødelegge bransjen, men det skjedde ikke, heller tvert imot. Musikkbransjen vokste seg bare enda større. Til filmbransjen store fortvilelse kom så videospillerne. Hvem ville da gå på kino, når man kunne få se filmen gratis fra et TV-opptak i stua? Naturlig nok ble det ingen problemer for filmbransjen, heller tvert i mot. Ikke bare tjente de penger på kinoene, i tillegg solgte de og leide ut videoer i bøtter og spann.

CD-platen har vi hatt stor glede av. Inntil nå har det vært lovlig å kopiere fra CD-platen og over på et annet medium (MP3-spiller, mobiltelefon, backup, PC eller lignende). Men kopiering over internett skremmer vannet av musikkbransjen. De ser problemene med den nye teknologien, men ikke mulighetene.

DVD-platen har vi ikke hatt så stor glede av. Den har mange begrensninger: hvilket land du kan spille av platen, hvordan de skal spilles av (ikke lo

3 Responses to “Foredrag med Cory Doctorow”

  1. andedammen » Mer Doctorow Says:

    […] redraget er ellers blogga både av både den ene og den andre: Eirik, Børge, Gisle Hannemyr, Alf Kåre Lefdal og Brilliant days, hvor jeg ikke klarer å finne noe blogginnehavernavn. […]

  2. Trails » Cory Doctorow in Oslo Says:

    […] Earlier tonight, I attended a lecture by Cory Doctorow at Norway’s prestigious Polyteknisk Forening. The talk, about the Economics of Openness, was great. It has been blogged by Espen Andersen, Jon Lech Johansen and Brilliant Days (in English); as well as Eirik Newth, Børge, Håkon Styri, Jorunn Danielsen Newth and Alf Kåre Lefdal (all in Norwegian). […]

  3. Eiriks forfatterblogg :: Corys forelesning Says:

    […] 10. mai: Alf Kåre Lefdal har blogget seansen, likeså Gisle Hannemyr, som i tillegg har lagt ut noen utmerkede bilder av Jon Lech Johansen. Idag […]